• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • 23 лютого — Всесвітній день взаєморозуміння і світу

23 лютого — Всесвітній день взаєморозуміння і світу

2021-02-23

23 лютого відзначається Всесвітній день взаєморозуміння і миру. В цей день у 1905 році відбулося заснування клубу Ротарі. Перший Ротарі-клуб мав на меті лише об’єднання бізнесменів з метою дружніх та доброзичливих стосунків і співпраці. Згодом виникла велика всесвітня організація — Ротарі Інтернешнл, яка позиціонує себе як відкрите, неполітичне, благочинне утворення.

Члени клубу Ротарі, або ротаріанці — це професіонали та лідери в різних напрямках бізнесу, які реалізують гуманітарні проекти, дотримуються етичних норм у професійній діяльності, прагнуть до встановлення взаєморозуміння і миру в усьому світі.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ І МИРУ?

Засновник руху Ротарі — Пол Харріс. Він народився в США у 1868 році. Хлопчика виховували дідусь та бабуся, які мали прогресивні погляди. Вони й навчили онука толерантності та доброзичливого ставлення до різних людей.

В студентські роки Харрісу довелося навчатися в трьох університетах — Прінстонському, Вермонтському та в Айові. Отримавши диплом юриста в 1891 році, він не одразу почав працювати за фахом. Юнак спробував себе в репортерстві, був різноробочим на фабриках та заводах, продавав граніт та мармур, навіть збирав апельсини у Флориді. Зрештою, в 1896 році Пол Харріс оселився у Чикаго та зайнявся юридичною практикою.

ЗУСТРІЧ ДРУЗІВ

Якось на початку 1900-х років Харріс відпочивав з другом, теж адвокатом, у заміському будинку. На прогулянці друг Пола познайомив його зі своїми приятелями — власниками місцевих крамниць. Після цього Харріс загорівся ідеєю створити об’єднання чи товариство для бізнесменів різних професій, без поділу щодо національності, релігійних чи політичних поглядів тощо.

23 лютого 1905 року Пол Харріс обідав зі своїм близьким другом Сильвестром Шиллом — чиказьким вугільним торговцем. Після обіду вони підійшли до будівлі Unity Building, де зустрілися ще з двома своїми приятелями — інженером вугільної копальні Гюставом Лоером та кравцем Хірамом Шорі.

Харріс запропонував чоловікам створити власний клуб, який сприятиме дружній солідарності та взаємодопомозі між підприємцями великого міста. З першим засіданням імпровізованого клубу вирішили не зволікати — воно відбулося одразу ж в Unity Building.

Назви новий клуб ще не мав, певного місця — також. Тому четверо друзів домовилися про наступну зустріч в офісі Сильвестра Шилла, який став першим президентом клубу. Зустріч відбулася через два тижні, і на ній були присутні вже семеро — до клубу приєдналися ще троє бізнесменів. Об’єднання вирішили назвати «Ротарі», оскільки засідання завжди проходило в іншому місці, в офісі когось із членів клубу, тобто щоразу відбувалася ротація.

Пол Харріс прагнув до створення Ротарі-клубів і в інших великих містах країни. Вже через три роки, у 1908-му, в Сан-Франциско відкрився другий в історії Ротарі-клуб. Незабаром в клуби Ротарі почали об’єднуватися бізнесмени Окленда, Сіетла та Лос-Анджелеса.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi