День народження Тараса Шевченка

2021-03-09

/Files/images/16027-min.jpg Щороку 9 березня українці по всьому світу святкують День народження Тараса Григоровича Шевченка – великого Кобзаря, видатного українського поета та художника. У свідомості кожного громадянина нашої держави Т.Г. Шевченко займає місце національного героя. Завдяки своєму життю та творчості великий митець надихав патріотів України до боротьби за правду, свободу та майбутнє нашої неньки Батьківщини. В цей день урочисті заходи проводяться в кожній школі, кожному населеному пункті України та діаспори.З біографією українського Кобзаря діти починають знайомитися з першого року шкільного життя, а вірші великого поета починають навчати ще в дитячих садочках. Його творчість, його незламний дух, що проглядається в кожному рядку пронизаної стражданням та прагненням до свободи поезії, з самого дитинства зрощує в кожному українці справжнього громадянина та патріота своєї країни.Тарас Шевченко вважається видатним класиком поезії, написаної українською мовою. Найзнаменитішими його роботами є збірки «Кобзар», «Три літа» та «Гайдамаки». Вони відомі у всьому світі та перекладені на багато різних мов. У свої роботах автор активно викриває несправедливість та гноблення простого українського народу з боку Російської імперії. Через це втрачає кар’єру, відправляється на заслання, втрачає здоров’я та життя.

Шевченко також належить до когорти відомих українських художників. Його пензлю належить декілька сотень художніх робіт, багато з них вважаються втраченими. Тарас Григорович Шевченко уособлює собою літературного вождя української нації, та постійно використовується для розвитку патріотичного духу у громадян нашої країни.

Могила Тараса Григоровича Шевченка знаходиться у Каневі на Чернечій горі, на Черкащині. У 1939 році тут було зведено великий пам’ятник – скульптура Тараса Григоровича. Автором цього пам’ятника є видатний український майстер Матвій Манізер.

Спочатку на могилі був простий курган з дубовим хрестом, який мав вигляд козацької могили. В липні 1884 році завдяки зусиллям та коштам В.Тарновського, а також пожертвуванням Старої Громади на горбі було встановлено меморіальний хрест, вилитий з чавуну. Поруч збудували хатину, де організували «Тарасову світлицю», яка стала народним музеєм, присвяченим Тарасу Григоровичу. У 1939 році було встановлено пам’ятник, який стоїть до наших днів.

Біля могили організовано Канівський державний музей-заповідник Т.Г. Шевченка, де зберігаються пам’ятки архітектури та меморіальних місць українського народу.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi