Всесвітній день дикої природи

2021-03-03

Щороку 3 березня мешканці планети Земля святкують Всесвітній день дикої природи. Вперше це молоде свято відзначили у 2013 році. З цього часу день регулярно нагадує нам про делікатність навколишнього середовища та її нагальну потребу у захисті. Адже в іншому випадку вона просто буде знищена. У 2021 році свято випадає на середу.В грудні 2013 року відбулося 68 засідання Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних націй, де розглядалися проблеми дикої природи та шляхи їх розв’язання. Саме тоді присутні на цій сесії постановили відзначати Всесвітній день дикої природи. За дату святкування було вибрано 3 березня. У зв’язку з цим було підписано відповідну Резолюцію, у якій зазначалося, наскільки цінними та важливими для землі є представники флори та фауни, особливо ті, що гинуть та знищуються людиною

У той день на сесії були присутні близько 200 представників з різних країн світу. Усі вони одноголосно погодилися з рішенням прийняття Дня дикої природи з метою інформування людства про види тварин і рослин, які потребують захисту.

3 БЕРЕЗНЯ

Дата 3 березня має величезне значення для захисту дикої природи, адже саме в цей день понад два десятиліття тому, а саме у 1973 році була прийнята Конвенція СІТЕС, яка забороняла нелегальну торгівлю дикими тваринами, яким загрожує повне знищення. Сумнозвісний факт полягає в тому, що щороку ця торгівля приносить прибутків на 15-20 мільярдів доларів.

В той самий час сотні видів цінних тварин, серед яких леопарди, амурські тигри, сніжний барс, білий кит, риби, що наповнюють глибини морів та океанів, перебувають на межі зникнення. Про цю проблему треба говорити, привертати до неї увагу можновладців, щоб протидіяти знищенню дикої природи.

Щороку святкування присвячується особливій темі, що пов’язана з нагальними проблемами дикої природи. Так, гасло 2018 року звучало так: «Великі кішки: хижаки під загрозою!». До виду великих кішок відносять тигра, леопарда, пуму, ягуара, лева тощо. В останній час ці хижі тварини підстерігає безліч небезпек, що здебільшого пов’язані з людською діяльністю. З кожним роком популяція зменшується, адже їхні природні оселі знищуються. Ще однією причиною поступового зникнення цих хижаків з карти Землі, є браконьєрство та торгівля. Так, за останнє століття чисельність тигрів зменшилась на 50%, а популяція африканського лева скоротилася на 45% усього за два десятиліття.

В 2020 році увага поціновувачів дикої природи була звернена на «Підтримку усього живого на Землі». Всі рослини та тварини створюють певне біорозмаїття на нашій планеті. У зв’язку з цим були сформовані цілі збереження екосистем моря та суші. Всесвітній день дикої природи – це слушна нагода привернути увагу до стану біорозмаїття представників урядів, громадських діячів та підприємців, щоб вжити всіх можливих заходів для збереження екосистем планети.

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДИКОЇ ПРИРОДИ В УКРАЇНІ

У 1999 році наша держава приєдналась до рішення Конвенції про міжнародну торгівлю дикими тваринами та взяла на себе зобов’язання дотримуватися правил Конвенції. А полягають вони у ліквідації ринків, на яких незаконно продаються об’єкти флори та фауни, що перебувають на межі зникнення.

На території України діє безліч громадських організацій, що привертають увагу до проблем, пов’язаних із сумним станом диких тварин та рослин. Пропонуються шляхи їх розв’язання, до цього залучаються активісти та представники влади.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi