День комп’ютерника і програміста

2021-09-13

/Files/images/Den-obminu-ideiamy.jpg 13 вересня всі комп’ютерні працівники і програмісти відзначають своє неофіційне професійне свято. Зазвичай такі слова як «комп’ютер» та «програміст» асоціюються у нас із звичайним персональним комп’ютером або ноутбуком. Однак це не зовсім відповідає реальності. Всі складні електронні прилади, від маленького пульту управління до масивного промислового верстату мають влаштований комп’ютер, який потребує налаштування, програмування та відповідного обслуговування. Цей день ми маємо змогу вшанувати всіх програмістів та комп’ютерників, що роблять наше життя легшим та цікавішим через нові технологічні розробки.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ КОМП’ЮТЕРНИКА І ПРОГРАМІСТА?

Свято відзначається 13 вересня не дарма. Виявляється, що це не зовсім проста дата, а 256-й день року. Це тризначне число можна виразити всього через один байт інформації, а ще, 256 – це 2 у 8-му ступені. У звичайний рік, 256-й день року припадає на 13 вересня, а у високосний – на 12 вересня. Так і відзначається свято.

В наші дні комп’ютерник не тільки поширена, але досить популярна професія. Спеціалісти, які займаються програмуванням, а також настройкою та ремонтом комп’ютерної техніки, потрібні всюди.

Цікаво, що перший комп’ютер в світі з’явився в 1946 році в армії США. Його сконструювали американські вчені, щоб обчислювати балістичні таблиці, дуже важливі в авіаційних та артилерійських військах. Перший комп’ютер мав також свою назву – Енік. В ньому було запроваджено двійкову систему і він дозволяв здійснювати досить складні розрахунки. Пристрій ефективно працював аж 9 років. Потім його розібрали як морально застарілий.

В наші дні, коли фах ком’ютерника став досить популярним, а спеціальність має велику градацію від простих користувачів до програмістів високого рівня, було запроваджено свято, яке швидко стало відомим серед широкого кола користувачів і фахівців.

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ КОМП’ЮТЕРНИКА І ПРОГРАМІСТА?

Особливих традицій святкування цього дня не існує. Зазвичай компанії, робота яких пов’язана з програмуванням та комп’ютерною технікою, збирають своїх працівників на святкові заходи, влаштовують гучні корпоративи.

Деякі компанії проводять для своїх працівників семінари, конференції, симпозіуми за участю провідних фахівців галузі. На таких заходах представляються нові підходи, технології, методи тощо. Мета таких заходів спонукати комп’ютерників та програмістів на відкриття нових ідей.

Комп’ютерників може зацікавити британський серіал з однойменною назвою «Комп’ютерники», що виходив на екрани в період з 2006-го по 2013-го роки. В ньому йдеться про пригоди працівників служби підтримки IT.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi