Міжнародний день краси

2021-09-09

Краса — це певні особливості об’єктів або живих істот, які роблять їх приємними для сприйняття. Ми бачимо красу всюди — в людях, у квітах, в сході сонця, у витворах мистецтва. Краса є головним предметом естетики — одного з важливих розділів філософії, а ще вона входить до трьох фундаментальних людських цінностей, разом з добром та істиною. Над людською красою працюють косметологи, стилісти, перукарі та інші спеціалісти. Щороку 9 вересня всі вони відзначають своє професійне свято, адже цей день є Міжнародним днем краси. Подія не лише підкреслює важливу роль beauty-індустрії в сучасному світі, а й присвячена красі у всіх її проявах — від зовнішніх до внутрішніх.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ СВЯТКУВАННЯ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ КРАСИ?

Першість серед культур давнього світу щодо поширення концепції краси займає Єгипет. Як жінки, так і чоловіки там користувалися косметикою, парфумами, робили макіяж та старанно доглядали за тілом. Все це, на їхню думку, не тільки покращувало зовнішність, але й магічним чином впливало на долю.

Єгиптяни робили депіляцію тіла, а з глини та оливкової олії виготовляли мильну пасту, яка разом з очищенням живила та зволожувала шкіру. Відомі також омолоджувальні молочні ванни легендарної цариці Клеопатри. В якості засобів для макіяжу виступали природні речовини та барвники, такі як охра чи хна, а в складі чорної підводки для повік був отруйний свинець.

У Давній Греції краса теж цінувалася, про що свідчать витвори мистецтва та філософські трактати на цю тему. Греки вважали, що фізична краса прямо пов’язана з внутрішньою, а отже, красиві люди мають моральні чесноти, натомість потворність і недоглянутість вважалися ознаками варварства. Саме в Греції винайшли формулу «золотого перетину», яка пов’язала будь-яку красу, в тому числі людських тіл та облич, з симетрією та балансом.

Стандарти краси давніх греків можна побачити в зображеннях богинь та богів грецького пантеону, а серед земних жінок ідеалом красуні вважалася Єлена Троянська, яка мала золотаво-руде волосся й блакитні очі. В догляді за тілом і обличчям греки традиційно застосовували оливкову олію, мед та віск, а також настоянки рослин. Серед засобів декоративної косметики були різноманітні фарби для волосся й повік, рум’яна та перуки.

В Середні віки люди сприймали тіло лише як вмістилище душі, тому демонструвати тілесну красу вважалося гріхом. За умови закритого одягу головним критерієм краси було обличчя, яке мало бути худим, блідим і високочолим, тому косметика призначалася в основному для відбілювання шкіри, при цьому містила токсичні компоненти. Епоха Відродження принесла інші уявлення — красивими вважали передусім здорових людей, тож красуні тих часів мали середню статуру, здоровий рум’янець і білу шкіру. Основними центрами з виробництва косметики того часу стали Італія та Франція.

ПЕРШИЙ САЛОН КРАСИ

До XIX століття турбота про красу була індивідуальною справою кожного, і лише заможні пані мали спеціальних служниць, які доглядали за їхнім волоссям. Але в результаті промислової революції жінки почали масово виходити на ринок праці, тож догляд за своїм тілом став одним з тих занять, які дозволяли їм мати власний бізнес. Перший в історії салон краси відкрила саме жінка — американка Марта Харпер. Це сталося у 1888 році, а згодом мережа розрослася до кількох сотень салонів та навчальних закладів «Harper Method».

ШКОЛИ КОСМЕТОЛОГІЇ

В 1957-му в кількох країнах відкрилися школи косметології і вже за рік в них почали видавати перші дипломи. З часом у школах CIDESKO додалися нові кваліфікації — SPA та менеджмент у сфері краси, а також було запроваджено програму сертифікації косметологічної продукції. Невдовзі CIDESKO започаткував конкурси для косметологів з професійним досвідом та молодих спеціалістів.

31-й конгрес організації, який проходив у 1977 році в Монте-Карло, став особливим, бо його відкрила принцеса Монако Грейс, висловивши своє схвалення і зацікавленість діяльністю CIDESKO. В 1993-му комітет представив своє друковане видання — журнал «CIDESKO LINK».

Основними цілями CIDESKO є встановлення й підтримка найвищих стандартів краси та догляду, просування естетики, сприяння обміну професійними знаннями та створення сертифікованих навчальних центрів. Щоб популяризувати серед населення свої принципи та привернути увагу людей до beauty-сфери, в 1995 році CIDESKO заснував щорічний Міжнародний день краси, обравши датою події 9 вересня. Зараз CIDESKO представлений в 40 країнах світу школами, салонами краси та SPA-центрами з визнаними всюди сертифікатами та кваліфікаціями.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi