Міжнародний день Матері-Землі

2021-04-22

22 квітня уся світова спільнота відзначає Міжнародний день Матері-Землі. І дійсно, Земля є нашою Матінкою та Годувальницею. Це спільний дім для всього людства, у якому створені дивовижні умови, що дозволяють людям отримувати радість та насолоду від життя.

У той самий час відношення людини до Землі, як до свого помешкання, є тільки споживацьким. Не всі усвідомлюють той факт, наскільки сильно кожен з нас впливає на стан планети. Питання тільки в тому, яким є цей вплив: позитивним чи негативним? Ця дата дозволяє кожному поставити собі це питання, а також задуматися над тим, що хорошого я можу зробити для свого дому, для своєї матінки.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МАТЕРІ-ЗЕМЛІ?

Офіційно цю дату вперше відсвяткували 22 квітня 2010 року. Ініціаторами впровадження стали учасники Генеральної Асамблеї ООН. Рішення про створення Міжнародного дня Матінки-Землі прописане у відповідній Резолюції від 2009 року. Водночас історія свята почалася набагато раніше.

У 1971 році один із сенаторів США Гейлорд Нельсон запропонував ідею святкування щорічного тижня Землі. Цю ідею позитивно сприйняли в американському керівництві та активно підтримали прості люди. З того часу, свято відзначали щороку на 3-й тиждень квітня, а Нельсона відзначили державною нагородою. У 1990 році День Землі стали святкувати в інших країнах світу.

Близько 120 країн приєдналися до святкування і понад 50 держав почали докладати неабияких зусиль аби зберегти біологічне розмаїття на планеті. Сьогодні ця дата вшановується майже у 200 країнах світу.

ЗНАЧЕННЯ НАЗВИ, ДАТИ ТА СИМВОЛІКИ СВЯТА

Сам вираз «Матінка-Земля» виник недаремно. Адже він вживається на різних мовах та демонструє відношення між Землею та її мешканцями. Не випадковою є і дата міжнародного дня. Річ у тім, що саме цього дня в Сполучених Штатах Америки раніше святкували так званий День дерев. І взагалі, США завжди були першими, де впроваджувалися та відзначалися на офіційному рівні різноманітні екологічні свята. І День дерев не був виключенням.

Вважається, що дерево є символом життя на нашій планеті. Адже саме ці представники флори дарують нам кисень, здоров’я та унікальну мікрофлору. Тому цілком зрозумілим є те, що подібне свято відзначають у різних країнах. Наприклад, на території нашої держави завжди створювали лісопосадки. Традиції догляду за лісом панували тут ще в дореволюційні часи. А от в 1998 році у нас з’явилося офіційне національне свято під назвою День довкілля.

Варто сказати, що Міжнародний день Матері-Землі має і свою символіку. Це грецька літера «Тета» зеленого кольору на білосніжному тлі. Логотип свята – фото нашої планети, яке зробили американські космонавти з космічного корабля Аполлон-17.

ТЕМИ СВЯТА У РІЗНІ РОКИ

Щороку керівництво ООН обирає глобальну тему, якій буде присвячене свято Міжнародного дня Матері-Землі. Так у 2016-му році розглядались питання важливості дерев у функціонуванні нашої планети.

22 квітня 2017 року було присвячено екологічній та кліматичній грамотності. Освіта є основою для прогресу.Нам потрібно створити глобальне суспільство, яке вільно володіє концепціями змін клімату та усвідомлює його безпрецедентну загрозу для нашої планети. Мета свята надати кожному знання, щоб стимулювати дії на захист охорони навколишнього середовища.

Екологічна та кліматична грамотність є двигуном не тільки для створення зелених виборців та просування екологічних та кліматичних законів та політики, але також для прискорення зелених технологій та робочих місць.

Ще одна актуальна проблема, яка розглядалась у рамках цієї акції – це тема забруднення пластиком. За підрахунками вчених щороку на берег виносить понад 10 мільйонів тонн пластикового сміття. А це пряма загибель жителів екосистеми океану. Дрібні частинки пластику потрапляють до травної системи птахів, риб, морських ссавців та призводять до їх загибелі. Якщо з проблемою не боротися вже зараз, то через 20 років у водах океану сміття буде більше, ніж риби.

У 2020 році розглядались питання стосовно кліматичних дій. Адже, наслідки, які спричинить зміна клімату для наших нащадків, просто катастрофічні. Провідні фахівці у різних галузях знань намагалися відповісти на питання, як зберегти стабільність екосистеми та передати своїм нащадкам світ, повністю безпечний до життя.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi