Міжнародний день екологічних знань

2021-04-15

/Files/images/15-Den-ekologichnyh-znan.jpg Міжнародний день екологічних знань відзначається світовою спільнотою щороку 15 квітня. Організатори цього свята ставлять собі за мету – поширення екологічних знань планетою. В цей день фахівці цієї галузі та люди, небайдужі до екологічного стану нашої планети, інформують громадськість про те, що відбувається у галузі екологічної безпеки як у межах конкретної країни, так і загалом у світі.

Також в цей день наводяться важливі статистичні дані, які сповіщають про сучасний стан навколишнього середовища та спонукають приймати активні дії щодо розв’язання важливих екологічних проблем.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЕКОЛОГІЧНИХ ЗНАНЬ?

Міжнародний день екологічних знань було запроваджено у 1992 році під час Конференції ООН, на якій розглядалися найважливіші проблеми навколишнього середовища. Цей з’їзд відбувався у Бразилії (Ріо-де-Жанейро), а найбільше увага учасників була зосереджена на екологічній освіті та знаннях про екологію серед широкого загалу громадян.

Екологія – це система знань про те, як живі організми взаємодіють між собою та яке значення вони мають для навколишнього середовища. До поняття «екологія» також входять умови життя людей та існування тварин у конкретних місцевостях. Вперше це слово було вжите у 1866 році біологом Ернестом Геккелем у його праці «Загальна морфологія організмів». Від екологічних знань та правильного їх застосування залежить майбутнє нашої планети. Розвиток освіти у сфері екології – одне з першочергових завдань ООН а також представників влади кожної країни.

ХТО ТАКІ ЕКОЛОГИ?

Людей, які здобули екологічну освіту, називають екологами. Це фахівці, які аналізують стан навколишнього середовища та працюють задля зменшення негативного впливу на нього з боку людини. Інженери-екологи займаються вивченням природних катаклізмів та причин їх виникнення, вони знаходяться у постійних пошуках рішень для зниження шкоди природі. Без екологічної експертизи сьогодні неможливо побудувати жоден завод, фабрику, транспортний об’єкт і навіть просту будівлю.

Екологічні знання – це цілий комплекс різних природничих дисциплін, таких як хімія, біологія, фізика тощо. Окрім цього екологи мають відмінно володіти екологічними нормативами, стандартами та законами, знати, як проводиться екологічний аналіз та експертиза.

Екологи працюють не тільки в організаціях із захисту природи, ця посада є обов’язковою на різних підприємствах, в будівельних організаціях, на фабриках та заводах тощо.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЕКОЛОГІВ ТА ЕКОЛОГІЮ

  • У Швеції електроенергію здобувають через спалювання сміття. Подібну програму ініціювала влада країни. В останні роки на території Швеції енергія отримується з 95% сміття, левова частка якого імпортується з інших країн.
  • Компанія Nike, що випускає брендовий спортивний одяг, взуття та спорядження для спортсменів, приймає старі кросівки на перероблення. Перероблену сировину використовують для створення нових споряджень та спортивних майданчиків.
  • Спеціально для гри у гольф на круїзних лайнерах випускаються м’ячики, які не заподіють жодної шкоди морським жителям. Справа у тому, що для їх виготовлення використовується корм для риб.
  • У північній частині Тихого океану спостерігається величезна сміттєва пляма, яку називають цілим Східним континентом сміття, що складається з декількох сотень відходів з пластику та поліетилену.
  • 50% мешканців Китаю вживають у їжу забруднену воду. Рівень забруднення цієї води у кілька разів перевищує допустимі норми.
  • Понад 10% поверхні нашої планети належить до класу заповідних земель.
  • Екологи Австралії спасають коал від загибелі, перетягуючи ліани між деревами, що ростуть по різні сторони автомагістралей.
  • Найчистішою, з точки зору екології, територією вважається територія Тибету.
  • Півтисячоліття – саме стільки треба, щоб повністю розклалася пластикова пляшка.
Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi