Всесвітній день фортепіано

2021-03-29

Щороку, 29 березня, Всесвітній день фортепіано об’єднує прихильників цього музичного інструменту по всьому світу. Серед завдань цього свята – звернути увагу на красу звучання фортепіано та заохотити музикантів різного віку та різного рівня та здібностей грати у громадських приміщеннях.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ СВЯТКУВАННЯ ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ФОРТЕПІАНО?

Ініціатором впровадження Всесвітнього дня фортепіано став відомий сучасний німецький композитор Нільс Фрам. Свою популярність він здобув завдяки творчому підходу до музики. На його концертах звучать синтезатори та інші клавішні музичні інструменти, різноманітні електронні прилади. Про це центральне місце в його композиціях завжди належить фортепіано. Саме щоб звернути увагу на важливість цього клавішного інструменту в сучасній музиці та популяризувати фортепіано серед широких мас людей і було запропоновано святкування Всесвітнього дня фортепіано.

Вперше піаністи усього світу відзначали це свято у 2015 році. Коли Фрама запитали, чому світові потрібен День фортепіано, він відповів дуже просто: «… Святкування дня фортепіано не завадить нікому, ні виконавцям, ні композиторам, ні майстрам, ані слухачам».

До дати, на яку припадає святкування цього дня, Нільс Фрам також підійшов творчо та досить символічно. Виявляється для святкування було обрано 88-й день року, а це, як ви здогадались, якраз 29 березня. Чому 88? Все дуже просто, тому саме стільки клавіш у фортепіано.

ПОПЕРЕДНИКИ СУЧАСНОГО ФОРТЕПІАНО

Найпершими та найближчими за принципом роботи до того музичного інструменту, яким ми знаємо його сьогодні, справедливо вважаються клавесин та клавікорд. Рукам якого майстра належать ці надзвичайно важливі для музичного світу винаходи, достеменно невідомо. Проте перші інструменти, що належать до клавишно-щипкової групи з’явилися ще в 14 столітті та швидко завоювали популярність у Європі.

Клавесин відрізняється яскравим та досить виразним звучанням, якого вдалося домогтись завдяки звичайним пір’їнкам, які прикріпляли до стрижнів клавіш. Проте інструмент був не таким співучим та динамічним, як сучасне піаніно. Інструмент мав дві клавіатури, що збільшувало гучність гри. Зовні клавесин виглядав доволі витончено з верхньою білою та нижньою чорною клавіатурою.

Клавікорд – камерний інструмент, до клавіш якого прикріплені металеві пластини, які торкалися струн. Відрізняється багатим, співучим звучанням, дозволяє виконувати твори яскраво та динамічно. Єдиним недоліком клавікорду є тихий звук, тому його здебільшого використовували не для концертної, а для домашньої музики.

ЕВОЛЮЦІЯ ІНСТРУМЕНТУ

Згодом, вимоги до динаміки та якості звучання підвищувались. Це сприяло модернізації старих клавішно-струнних музичних інструментів. Так дійшла черга до створення фортепіано. Винахідником першого екземпляру став житель Флоренції Крістофі Барталамео. Особливістю його винаходу, що з’явився у 1709 році, стали молоточки, що знаходились під струнами. А металеві пластини, що замінили собою язички, дозволили змінювати гучність твору, створюючи гучні звуки – «forte» та «piano». Так, разом із новим пристроєм з’явилася і нова назва.

Пізніше подібні інструменти були створені французьким клавесинним майстром Жаном Маріусом та німецьким викладачем музики Кристофом Готлібом Шретером. Нова механіка дозволяла набагато швидше натискати клавіші, що позитивно вплинуло на якість, повноту та потужність звучання. Тому не дивно, що наприкінці 18 століття фортепіано повністю витісняє інші клавішно-струнні інструменти.

Згодом одна за одною почали створюватися фабрики, що займалися виробництвом фортепіано.

ПЕРШИЙ СУЧАСНИЙ ІНСТРУМЕНТ

У тому вигляді, яким ми знаємо його сьогодні, інструмент з’явився на початку 19-го століття. Він отримав корпус дуже схожий на сучасний, а пізніше до нього додали педалі, які дозволяють впливати на гучність гри. Різновидами фортепіано є піаніно та рояль, а також електричні, електронні та цифрові піаніно.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi