День спонтанного прояву доброти

2021-02-17

Щороку 17 лютого відзначається День спонтанного прояву доброти (Random Acts of Kindness Day). Попри те, що свято досить молоде, з кожним роком його популярність в суспільстві зростає. Його можуть відзначати як окремі люди, так цілі організації, які заохочують прояви доброти та милості у суспільстві.

Випадкові прояви милосердя надихають людей. Цікаво, що люди, які постійно зосереджені на своїх проблемах, із задоволенням відгукаються на вчинення спонтанних актів доброти та милості. Добрі діла приносять задоволення не тільки одержувачу, але й надихають радістю тих, хто їх чинить.

Мета свята – зробити людей трішки щасливішими та поширити частинку доброти навколо себе. Необов’язково звершувати якісь величезні доброчинні акти, достатньо підбадьорити ближнього, зробити приємний комплімент чи просто посміхнутися до незнайомця.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ СВЯТКУВАННЯ ДНЯ СПОНТАННОГО ПРОЯВУ ДОБРОТИ?

Інформація щодо запровадження свята досить стисла. Вважається, що День доброти було започатковано у 1995 році в американському містечку Денвері (штат Колорадо). А згодом, в 2004 році свято вперше відзначили вже на сьомому континенті Землі – у Новій Зеландії.

Офіційно відзначати свято на міжнародному рівні вирішили представники руху доброти. Це відбулося у 1998 році, в Токіо. Поступово до святкування приєдналися інші країни.

Сьогодні свято активно відзначають у США, Канаді, Японії, Таїланді, Сінгапурі. Віднедавна День прояву доброти святкують і в Україні.

День спонтанного прояву доброти є незалежним святом, яке жодним чином не пов’язане з політикою та релігією. Водночас дата закликає кожну людину творити добро, оскільки воно є надзвичайно важливим для розвитку людяності та милосердя. Ще одна особливість – спонтанний характер свята. Це означає, що добро чиниться у відношенні людини, яка зовсім не очікує на прояв милосердя. Цікаво, що в календарі вже існує День доброти, який відзначається 13 листопада.

Ідея цього свята полягає в тому, щоб зробити світ кращим, поширивши трохи світла навколо. Підніміть когось своїми словами, зробіть компліменти за їх зовнішній вигляд, усі ці речі можуть допомогти по-справжньому розвернути когось, у кого поганий день.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО АКТИ ДОБРОТИ

  • Коли людина чинить добро, в її мозку виробляються ендорфіни. Цей процес супроводжується ейфорійними відчуттями радості та спокою.
  • Вчені стверджують, що добрі вчинки створюють певні вібрації в мозку людини, що чинить добро та того, заради кого вчинюється милосердя.
  • Згідно з чисельними дослідженнями акти доброти нормалізують артеріальний тиск.
  • В листопаді 1998 року в Токіо відбулася перша міжнародна конференція під назвою «Рух за мир». В цей день відсвяткували 35 річницю японського свята «Маленьке добро».
  • Щоб ваше серце стало чуйнішим, вдихніть аромат свіжоспеченого хліба. Адже, якщо вірити британським вченим, запах свіжої випічки, пробуджує в людях відчуття доброти та великодушності.
Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi