• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Український календар: традиції та обряди

Український календар: традиції та обряди

2018-12-18

17-18 та 19 грудня традиційно називають Миколайчиними святами. Кожного дня наши пращури слідкували за погодою та згадували православних святих.

/Files/images/свята народны.jpgТак, 17 грудня відзначалося свято Великомучениці Варвари, з цього дня, в традиційному календарі поступово збільгувався день (зрозуміло, що точних вимірів давні українці не знали, але невдовзі день зимового сонцестояння), тому в народі казали: "Варвара ночі урвала, а дня доточила" та очикували на збільшення дня. А ще помічали: яка погода на Варвари, така буде й на Різдво.

18 грудня - свято Преподобного Сави, якого вважали покровителем духовності. В народі існувало багато прислів'їв: "Сава шлях засалить" (зробить слізьким, наче сало), "Прийшли Савки - сідай на лавки" (час відпочивати й обігріватися по хатах); "Сава дня прибавляє". В цей день спостерігали за димом та вітром.

19 грудня вшановується пам'ять святителя Миколи - заступника скривджених, моряків та рибалок. День Святого Миколая широко святкували в країнах Західної Європи, тпепр це свято дітлахів набуло популярності і в наші дні. З цього дня в Україну приходила друга хвиля морозів - Микольчиних, третю очикували на хрещення.

Кожне з цих свят має певну низку цікавих обрядів, звертаючись до яких можна й вшановувати память наших пращурів, й урізноманітнити сучасне дозвілля дітлахів та юнацтва. Слідкуємо за традиційним народним календарем!!!!

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi