Зі святом Андрія Первозваного!

2018-12-13

13 грудня (30 листопада за старим стилем) в православному календарі свято Андрія. Назва походить від імені апостола Андрія Первозванного, пам’ять якого відзначається в цей день.

/Files/images/андр-икона.jpgАпостол Андрій входить в число 12 апостолів, учнів Ісуса Христа. Згідно з Євангелієм від Іоанна, він першим був покликаний Спасителем, від чого і був названий Первозванним. В Україні-Русі завжди глибоко почитали апостола Андрія, який, згідно з переказами, відвідав і благословив наші землі, а на пагорбах майбутнього Києва поставив святий хрест. Саме тому, один з найвідоміших Київських храмів присвячений Андрію Первозванному.

Згідно традицій, з цього дня починався зимовий святковий цикл. Особливо любили його незаміжні дівчата і юнаки. Молодь влаштовувала пишні забави та гуляння. З цим днем пов’язано багато традицій і прикмет. Зміст дня не пов’язаний з апостольським життям і вчиненими Андрієм Первозванним подвигами. Увага народу була прикута до погодних явищ, дівчата в цей день ворожили, а підлітків брали в компанію хлопців.

Дорослі «слухали» воду. Для цього відправлялися на річку, рубали ополонку і, перш ніж зачерпнути води, опускалися перед нею на коліна і прислухалися:

тиха вода - зима буде хороша;

шумна - морозна, з бурями і хуртовинами.

Результат звіряли з тим, що показав Юріїв день (9 грудня).

Андрій Первозванний протегує людям, чиї професії пов'язані з морем. Тому святому апостолу моляться про захист під час морських подорожей, про гарну погоду і благополучне повернення додому.

Жителі Карпат ніч напередодні дня Андрія вважали часом розгулу нечистої сили, коли у корів відьми відбирають молоко. Щоб захистити худобу, в цю ніч на височинах палили багаття.

Народні прикмети 13 грудня

  • На Андрія морозна та ясна погода, значить, майбутнім літом бути багатому врожаю.
  • Якщо 13 грудня на землю сніг лягає, він на сто днів затримається.
  • Низько і швидко хмари по небу в цей день пливуть - до холоднечі, що наближається.
  • Холодно і ясно 13 грудня - буде хороший урожай наступного року.
  • Кішка вилизує хвіст, лапи і тіло - чекай ясного морозного дня.
  • Швидкі та низькі хмари - прикмета до того, що скоро буде холоднеча.
Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi